10. Festival svobodne video produkcije uspešno za nami!

10. Festival svobodne video produkcije uspešno za nami! 2023-02-25T18:25:00+02:00 10. Festival svobodne video produkcije uspešno za nami!

Čista desetka!

V organizaciji Mladinskega centra Kotlovnica in ob podpori Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik, Občine Kamnik, Javnega zavoa za kulturo Kamnik in Urada Republike Slovenije za mladino se je v soboto, 25. 2. 2023, v prostorih Doma kulture Kamnik odvil že 10. Festival svobodne video produkcije. Na festivalski projekciji se je predvajalo 34 izbranih video del, ki so bili razdeljeni v kategorije animirani video, art - experimentalni, igrani, video spoti ter dokumentarni, vsi pa so se potegovali za festivalsko priznanje Zlata ribica.

Festival svobodne video produkcije je odlična priložnost za neodvisne produkcijske skupine in posameznike iz cele Slovenije, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, iščejo pa se, poleg vsebine, tudi presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del, razvoj video produkcije in deljenje izkušenj.

Ob zaključku festivala je strokovna komisija podelila 5 priznanj izstopajočim delom, priznanja Zlata ribica 10. Festivala svobodne video produkcije pa so prejeli:

- Niowt – Lamenting Venus, Ven Jemeršić

- Suši, Hieronim Vilar

- Vse je eno, vse je vseeno, Hannah Koselj Marušič

- KONOPLJA OSVOBAJA, Miha Čelar

- Ena za reko: Zgodba Save, Rožle Bregar

Komentar strokovne komisije:

Niowt – Lamenting Venus, Ven Jemeršić 

Video spot ima od začetka do konca eno rdečo oziroma črno nit. En gib, ena podlaga. Minimalistično.

LUSTERDAM - Suši, Hieronim Vilar

Video se spogleduje z osladnostjo. S predvidljivim podajanjem naracije te popelje v romantično zaupanje in s tem pristopom je zaključni moment toliko bolj šokanten. Skratka srčen video!

Vse je eno, vse je vseeno, Hannah Koselj Marušič

Odličen prikaz realne regreso terapije podkrepljen z video posnetki, ki te popeljejo v avtoričin um in čustva. Atmosfera in težki občutki regresije preteklega življenja, presekani s sedanjostjo in zdajšnjo inkarnacijo. Film z domiselno montažo razbije veliko težo in morbidnost pripovedi in poveže osebnost s sedanji inkarnacijo. Vse je eno vseeno. 

KONOPLJA OSVOBAJA, Miha Čelar

Dokumentarec celovito predstavi različna dojemanja pravne ureditve konoplje na balkanski in svetovni sceni. Predstavi borce, raziskovalce, zdravilce in pridelovalce konoplje. Vmesne animacije z naracijo Ramba Amadeusa naredijo, resno tematiko bolj lahkotno.

Ena za reko: Zgodba Save, Rožle Bregar

Dokumentarec o naši največji reki predstavi vsemogočnost reke Save in potovanje štirih kajakašev od njenega izvira vse do meje s Hrvaško. Z naracijo reke v prvi osebi, vzbudi sočutje do reke in narave nasploh. Lepi dokumentarni posnetki in na drugi strani načrti za pozidavo, te ne pustijo brezbrižnega.  

Vsem nagrajencem in sodelujočim iskrene čestitke!

Povezava do trejlerja 2023