Festival Svetlobna gverila 21 v Kamniku

Festival Svetlobna gverila 21 v Kamniku 2021-09-16T20:38:00+02:00 Festival Svetlobna gverila 21 v Kamniku

Galerija za eno noč: Neresnični kresovi (orig. Unreal Bonfires Programme) // Pod golim nebom, Ljubljana in Kamnik

enovečerne video projekcije na prostem, 21.0023.30

 četrtek, 16. 9. (Klub rečnih kapitanov, pod prulskim mostom),
 sobota, 18. 9. (grajski park Fužine),
 sreda, 22. 9. (ploščad pri CD),
 sobota, 25. 9. (Kreativna četrt Barutana, Kamnik)

 

Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč (izv. One Night Public Gallery). Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okolju. Gre za odprto in vsem dostopno manifestacijo, ki je v evropskih mestih doslej dosegla že več kot dvajset realizacij in ki z umeščanjem izbranih umetniških vsebin v javni prostor pripomore k njihovi popularizaciji, hkrati pa krepi živahnost urbanega utripa. Kuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.

V Kamniku bodo slovenske avtorice: tandem Beam team, Kristina Kokalj in cute agression (Taja Štembergar) VJale in v živo ustvarjale podobe na drevesnih deblih in krošnjah na obeh lokacijah. Dogodek bo spremljala premierna izvedba plesnega performansa scenskih umetnic Anne Steller in Anite Wach. Gre za prvo sodelovanje Anne Steller in Anite Wach v duetu, v katerem bosta avtorici prikazali svoje čutno in procesualno videnje narave odnosov in srečanj, ki jih doživljamo v svojih življenjih: kot ljudje, kot telesa, kot razmišljujoča in čuteča bitja, napetosti, robatosti, evforije in tolažbe, ki jih izkušamo v svojih rizomatskih medčloveških interakcijah. Pri dogodku bo z različnimi projekti sodelovalo tudi več lokalnih ustvarjalcev: od zvočnih do vizualnih umetnikov. V živo pa bo prisoten tudi Patrick K.-H.

SODELUJOČI: Thomas Vailanatos (GR), Daria Pugachova & Zhanar Bereketova (RU/UA), Savyasachi (IN), Joacelio Batista (BR), Daria Palka & Justyna Wisniowska (PL), Patrick K.-H. (RU/AT), Gurkan Maruf Mihci (US), Qianlin Wang (CN), Martha Kicsiny (HU), Harshil Bhanushali (IN), Beam Team (SI), Kristina Kokalj (SI), Julija Sokolnicka (PL), cute agression (Taja Štembergar, SI), Lizana Toñin (ES)

INSTALACIJA: Nina Koželj (SI)

ZVOK: tetameta (SI)

ZA VIDEO PODOBE BO SKRBEL TANDEM Beam Team.

foto: izsek iz videa Patrick K.-H

 

Produkcija: Svetlobna Gverila/Forum Ljubljana, Beam Team in NOKS
Koprodukcija: Kulturno društvo Priden možic, Cankarjev dom, MAO, KRK
Sofinancerji: MOL - Oddelek za kulturo, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo

 

Več na: www.svetlobnagverila.net

 

Svetlobna gverila

Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki v Ljubljani poteka vse od leta 2007, je posvečen produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe.

Eden izmed ciljev festivala je s svetlobnimi objekti, instalacijami in projekcijami ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši publiki. S festivalom opozarjamo na vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju kot tudi na vlogo, ki bi jo moral imeti umetnik v sooblikovanju javnega prostora. S poslanstvom festivala izpostavljamo mesto kot živo tvorbo, kot prostor kreativnosti, ki vzburja domišljijo in narekuje dinamičen in raziskovalen ritem življenja.

Festival poteka vsako leto konec spomladi, ko s številnimi projekti na prostem in v galerijah razsvetlimo Ljubljano. Festival, ki se vsakič odvija pod drugo naslovno temo, se v manjši izvedbi, poimenovani Re:Akcija, občasno odpravlja tudi na gostovanja po drugih slovenskih krajih.

Pri izvedbi festivala Svetlobna gverila sodelujemo z mnogimi javnimi in zasebnimi institucijami s področja kulture, ob tem pa skupaj z nekaterimi fakultetami in srednjimi šolami (Fakulteta za arhitekturo, SŠOF Ljubljana, ALUO, NTF – Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil), v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile izvajamo tudi številne delavnice in produkcije novih del.

Samo letos smo na Svetlobni gverili predstavili 33 umetniških svetlobnih projektov, od katerih je bila večina ustvarjena prav za ta dogodek. Postavitve so bile na ogled na 28 lokacijah, sodelovalo pa je 66 umetnikov in študentov ter preko 200 otrok.

Poleg predstavljanja aktualnih projektov iz mednarodnega prostora pa vseskozi podpiramo tudi produkcijo novih umetniških projektov domačih avtorjev, ki jim preko mrežo partnerskih festivalov omogočamo redna gostovanja v tujini.

V Ljubljani v parku ob Gradaščici smo pred petimi leti vzpostavili tudi prvi Svetlobni park, v katerem so stalne postavitve projektov slovenskih (Boštjan Drinovec, Meta Grgurevič & Jaša) in tujih ustvarjalcev (Aleksandra Straimirović).

 

Pod golim nebom

Programski sklop Pog golim nebom smo formirali v letu 2020 in v njem združili projekte, ki potekajo na prostem in niso nujno vezani na katerikoli drug projekt (Svetlobna gverila, Stirpburger). Pod golim nebom smo pričeli v letu 2020, ko smo v Ljubljani s potujočo razstavo gostili nizozemskega umetnika Martina Voorbija Izrazi svoje upanje (projekt omenjenega umetnika je bil spričo 2. vala corona epidemije sicer izvedbeno močno okrnjen. Večji del je potekal prek spleta.).


Sorodne vsebine
Okrogla miza »Kaj je KČB in kaj bo KČB?«

Okrogla miza »Kaj je KČB in kaj bo KČB?«

5. 3. 2024

Predstavitev smernic »Mladinske idejne vizije Kreativne četrti Barutana« in razprava z odločevalci

Preberi več →

Kreativna četrt Barutana

Kreativna četrt Barutana

17. 3. 2021

Projekt predvideva povezavo obstoječih organizacij s področja kulture (Dom Kulture Kamnik), mladine (Zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik), nevladnih organizacij (Kulturno društvo Priden...

Preberi več →