FUTR PA GVANT: mladi srečajo trajnost

FUTR PA GVANT: mladi srečajo trajnost 2023-05-22T13:00:00+02:00 FUTR PA GVANT: mladi srečajo trajnost

V soboto, 13. maja, se je v Mladinskem centru Kotlovnica odvil dogodek, imenovan FUTR PA GVANT: izmenjevalnica oblačil sreča disko juho.

Že skoraj tradicionalna izmenjevalnica oblačil (ta je bila namreč že 26. po vrsti) je tokrat v sodelovanju z društvom za sonaravni razvoj Focus ter v okviru projekta OurFod.OurFuture, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, dobila novo trajnostno preobleko.

Poleg klasične izmenjevalnice, ki deluje po principu »prinesi in/ali odnesi oblačila«, so bili obiskovalci dogodka vabljeni na druženje in kuharijo trajnostne hrane. Disko juha je namreč akcija proti zavrženi hrani, kjer se pripravljajo jedi iz ekološke, sezonske, lokalne in etične hrane ali hrane, ki bi šla v smeti, ker ne bi ustrezala komercialnim estetskim standardom. V ta namen so se zbrala različna društva in organizacije: Rod bistriških gamsov Kamnik je pripravil brezmesno obaro, Mladinski svet Kamnik je poskrbel za zdrave sadne smutije, manjkati pa ni smela sladica, za kar je Kotlovnica priskrbela s pripravo palačink. Kljub slabemu vremenu zaradi katerega se je moral dogodek odvijati v notranjih prostorih namesto na zelenici Kreativne četrti Barutana, oživljenem območju nekdanje smodnišnice, je druženje potekalo ob veselem glasbenem vzdušju. Vsakdo je lahko našel nekaj zase: novo obleko, izziv v namiznem nogometu, zanimiv klepet in nekaj za pod zob. Dogodek je bil odprt vsem starostnim skupinam, posebno pa je nagovarjal in vključeval mlade iz lokalne skupnosti. Ti so se lahko preko dogodka učili o sonaravnem razvoju tako na področjih prehrane kot potrošnje in spoznali, kako se lahko z lastno participacijo aktivirajo v trajnostnih akcijah.